skylt1 vitkant (1)

   Råd för pittaårstiden - sommar

Under sommarmånaderna påverkas naturen och vi av solen och värmen.  Sjöar som under vintern var isbelagda värms av solen upp till badtemperatur. Mer värmekrävande växter får fart och blommar och växer! För en kall och frusen person med mycket vata eller kapha i sin konstitution, upplevs solen här i norr oftast som värmande och skön, medan en person med mycket pitta i kroppen  ofta har mer jobbbigt i värmen. Under varma perioder kan alla ha nytta att titta över råden nedan.

Den ökande värmen i naturen möter kroppen upp genom att dra ner matsmältningen, som då blir svagare. Vi bör alltså äta mer lättsmält istället för den traditionella sommarkosten med grillat och vin.
Inflammationer av olika slag och hudproblem ökar också ofta vid den här årstiden om vi inte tar hänsyn till vad kroppen behöver.                                     
Här kommer lite råd:

¤ Sommaren är den årstid då sval mat och sallad (ej kall!) är helt OK för de flesta. Vid svalt sommarväder gäller dock lagad mat för vata och kapha personer.
¤ Drick vatten, vid värmeböljor gärna ett par liter/dag, men inte iskallt utan rumstempererat. Drick helst mest mellan måltiderna och inte så mycket till måltiden då det späder utmatsmältningsvätskorna och sänker matsmältningen.
¤ Var försiktig med kaffe, alkohol, rött kött, starka kryddor och syrlig frukt apelsiner/citroner under den varmare årstiden - det ökar pitta.
¤ En kopp pepparmyntste ( gärna avsvalnat) efter maten är gott och hjälper matsmältningen.
¤ Undvik direkt sol när det är som varmast, skydda huvudet med en hatt.
¤ Sköna svala bad är bra, men bara så länge att du snabbt återfår en behaglig kroppetemepratur.
¤ Undvik hård träning. Välj skogspromenaderpromenader, lätt yoga, simning.....
¤ Ta görna en lugn kvällspromenad under månens sken 
¤ Ta dig tid till någon form av meditation..... Make it simple. Sätt dig en stund i naturen eller lyssna på ett vacker musik.
¤ Andas! Lugna djupa andetag……andas ut......

Dagens tips: Lite svalkande andning i värmen- Låter knasigt om man aldrig testat..... PROVA!
Om du inte kan rulla tungan- LUGN- det finns alternativ - se lyssna prova och lär!

google37caea8745800794.html