skylt1 vitkant (1)

 Råd för kapha årstiden vår!

Våren är kroppens naturliga tid för utrensning!
Då domineras naturen av fukt, kyla och tyngd.

Smältvattnet ger mycket fukt och tunga jordar. Ibland blir det översvämningar som sköljer över markerna. Sjöarna är fortfarande kalla och är det ofta framåt midsommar. Samma sak händer i vår kropp- elementet fukt ökar och ett av kaphas kännetecken är slem både i andningsorgan och matsmältningsorgan.

Förkylningar, vårtrötthet och allergier som ger utslag i luftrörsproblem är tecken på mycket Kapha som kroppen försöker rensa ut och vi kan hjälpa den på olika sätt. Detta är också tiden att ta tag i övervikt.

Lite tips:

 -Välj mest varm lagad mat.
- Välj gärna rotsaker, bladgrönsaker och bär, som är balanserande. 
-Var  försiktig med allt som är tung och slembildande mat, t ex vete- och mjölkprodukter (särskilt ost, som är koncentrerad mjölk). 
- Använd grädde i matlagning istället för mjölk, kroppen klarar av att ta hand om den på ett helt annat sätt.
- Drick rumstempererat eller varmt vatten till måltiden, aldrig isvatten!
– Ät mer av varma kryddor ingefära, cayennepeppar, gurkmeja, kanel, chillipeppar och kryddnejlika.
- Koka te av späda björkblad när de kommer- rensar och  för ut överskott
 av kapha
– Ät endast när du känner en tydlig hungersignal.
– Undvik att äta mer mat än du behöver.
– Se till att du får alla sex smakerna vid varje måltid, särskilt bittert och kärvt (gröna blad, ruccola, kanske maskrosblad och nässlor när de kommer) men var sparsam med sött, salt och surt då de höjer Kapha.

För att hjälpa kroppens cirkulation och utrensning är det viktigt att du tar dej tid för motion. Rör på dej så att du blir varm, men tjurrusning är inte nödvändigt. Spring om du gillar det eller ta raska promenader för att få igång cirkulation och utrensning. Om du svettas-se till att snabbt byta till torra kläder så kroppen inte kyls ner! 
Torrborstning och oljemassage innan bad/dusch, gärna minst tre ggr veckan då det  sätter igång cirkulationen och hjälper kroppen att lösa upp och föra ut slagg.

google37caea8745800794.html