skylt1 vitkant (1)

         TIPS FÖR RYGGHÄLSA

Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre om ryggen värker. Du behöver inte träna jättemycket,  även en enkel promenad varje dag kan bidra till att du få mindre ont. Bäst är om du är ute 20–30 minuter åt gången, men om du bara klarar 5–10 minuter är det absolut jättemycket bättre än ingenting.
Ta hellre flera lite kortare promenader så att det blir en regelbundenhet, än att samla ihop till  ett par riktigt långa promenader.

När du går produceras endorfiner i kroppen, vilket gör att smärtan minskar. Rörelserna ökar cirkulationen i  kroppen och bidrar till att transportera ut slaggprodukter som kan orsaka smärta.
En daglig promenad har - förutom att göra ryggen bättre - över tio dokumenterade positiva effekter på kroppen.

En promenad: 
1) Stärker skelett, ledbrosk och bindväv.
2)  Ger bättre balans.
3) Ger bättre sömn och lägre vilopuls.
4) Motverkar utmattning och stress.
5) Ökar ämnesomsättningen.
6) Stabiliserar blodsockernivån.
7) Stärker immunförsvaret.
8) Förbättrar cirkulationen.
9) Sänker blodtrycket.
10) Sänker halten av dåligt kolesterol.

 

  Fler tips för att rygg och nacke ska må bra!

♦ Rulla axlarna
Ta regelbundna pauser var tjugonde minut om du sitter och jobbar. Res dig upp, rulla lite på axlarna, vrid och nicka med huvudet för att mjuka upp nacken. När du sitter statiskt börjar musklerna spänna sig men om du rör dig får du mer elasticitet i musklerna och en bättre blodgenomströmning.

♦ Ta det lugnt
Undvik stress så mycket som möjligt. Stress får till följd att du spänner dina muskler och andas grundare- båda sakerna bidrar till en ond cirkel av värk och smärta.

♦ Bär rätt
Använd allra helst ryggsäck. Om det inte går, se till att variera hur du bär, byt arm, bär i armvecket, över axeln och så vidare. Det är viktigt att du inte felbelastar kroppen.

♦​​​​​​​ Rör dig ofta
Rör på dig varje dag och träna särskilt musklerna kring ryggraden, gärna med övningar som plankan. Den utförs så här: Vänd dig mot golvet och stöd dig på underarmarna och på tårna. Se till att kroppen är rak som en planka. Gör övningen tre gånger en minut upp till tre gånger tre minuter.

♦​​​​​​​ Ha rymliga kläder
Rymliga kläder går att röra sig bra i medan trånga och åtsittande kläder kan göra att du rör dig fel och får ryggont.

♦​​​​​​​ Stå på ett ben
Börja med att stå på ett ben när du borstar tänderna. Byt ben när du växlar mellan över och underkäken. Kom ihåg att dra in höften mot ditt centrum så du inte hänger utåt i höften.
 När du sedan fått bra balans så blundar du under tiden du borstar tänderna. Detta ger en bra grundträning av kroppens stabiliserande muskler, du ökar på bålstyrkan och får bättre hållning.

♦​​​​​​​ Mjuka upp nacken
Att mjukt vrida nacken är en enkel övning för att stärka nack- och ryggmuskler. Den går till så här: Sitt rak i ryggen. Vrid huvudet (bara huvudet) sakta åt sidan så långt det går  nåorlunda avslappnat.
Håll kvar och räkna till 15. Vrid huvudet åt andra hållet och räkna.

♦​​​​​​​ Styrketräna
Det räcker att styrketräna två gånger i veckan, mellan 25 och 45 minuter, inklusive uppvärmning, för att stärka ryggen ordentligt och minska eventuell smärta.

♦​​​​​​​ Ta värktabletter
Många drar sej för att ta värktabletter, men ibland kan en liten kur bryta smärtmönstret och hjälpa dej att röra på dej mer avspänt och på så sätt öka cirkulationen och minska smärtan.
Paracetamol ger minst biverkningar men inflammationshämmande tabletter som Ipren t.ex är också bra.

Glukosamin förekommer naturlig i bl.a. i ledvätska och brosk. När du rör dej vätskas lederna upp och ditt brosk kan byggas upp. Många tar tillskott och mår bra av det, men tillskott utan rörelse ger klart mindre effekt.
Att röra sig och därigenom utnyttja kroppens naturliga glukosamin är enligt forskningen det säkraste och bästa!

google37caea8745800794.html